SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Pingvin Rugby Club

Rugbykunskap
Nedan följer lite enkla svar på frågorna: Vad är rugby? Hur fungerar rugby? Vad behöver jag? Vad kostar det? Vad ska jag tänka på som förälder? Hur kan jag utveckla mig som tränare och spelare? Vad bör jag äta för att prestera bättre? Har några spelregler ändrats? Vad är Pingvins Rugbyskola?
Vad är rugby?
Förutom att det är världens häftigaste och roligaste sport är rugby (officiellt Rugby Union) dessutom en av världens stora sporter med utövare kring hela jordklotet. De största rugbynationerna är de med traditionell anglo-saxisk anknytning såsom England, Skottland, Wales, Irland, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, USA, Canada, Fiji, Tonga m.fl. men rugby är även väldigt stort i Frankrike, Italien, Rumänien, Argentina, Japan m.fl. nationer.
Rugby VM är dessutom en av världens största sportevenemang efter fotbolls VM och OS. Senast hölls rugby VM i Nya Zeeland och 2015 kommer England att vara värdnation. Rugby var en gång i tiden en OS sport, men rädslan för att amatörsporten skulle hamna i skuggan gjorde att internationella rugbyförbundet drog sig ur OS i mitten av 1900-talet. Nu när rugby är en utbredd professionell sport gör rugby återigen sitt intåg i OS 2016 i Rio de Janeiro.

Rugby Union spelas traditionellt med 15-manna lag. Men i turneringsform finns även 10-manna och 7-manna varianter. 7-manna rugby är en mycket snabbare sport med mer öppna
ytor. IRB arrangerar även en serie världsomfattande cuper som avgör världsmästerskapet i 7-manna rugby. Det är även den mer publikfriande 7-manna rugbyn som kommer att spelas under OS 2016.

srfirbLäs mer om internationell rugby, turneringar, landskamper m.m på IRBs officiella hemsida - https://www.worldrugby.org.
Läs mer om svensk rugby på Svenska Rugbyförbundets officiella hemsida - http://www.rugby.se/.
Hur fungerar rugby?
Oj, svårt att svara kortfattat på! Men Svenska RugbyföSRF Rugbyintrorbundet har publicerat en väldigt bra och överskådlig guide till rugby som inte bör missas av nybörjare eller rutinerade åskådare. Guiden innehåller information om:
  • rugbyns historia och dess värderingar,
  • utförlig regelgenomgång,
  • översikt av olika spelarpositioner,
  • domartecken,
  • tränare och matchfunktionärers roller.
Vill du börja spela rugby?
Det är inte svårare än att antingen komma upp till träningen eller kontakta respektive lagansvarig. Träningstider och kontaktdetaljer finner du under ”Lagen”. Vi har seniorlag för både herrar och damer, juniorlag (18-20 år) samt ungdomslag i de flesta åldersgrupper med start i U8 (under 8 år). Ni kommer att bli väl omhändertagna av Pingvins rugbyfamilj.
Alla vuxna och ungdomar får provträna rugby 4 gånger, sedan vill vi ha medlemsavgift för att täcka klubbens tävlingskostnader, försäkringar och spelarlicenser.
Vad kostar det?
Aktuella medlemsavgifter för innevarande år återfinns under Medlemsavgifter »
Vilken utrustning behöver jag?
För att bara träna behövs egentligen bara träningskläder för utomhusbruk och ett par gymnastikskor. men viss specialutrsustning kan vara bra att ha koll på

Tandskydd (valfritt / krav för de under 20)
Alla ungdomar (under 20) måste använda tandskydd vid match (och helst vid träning). Tandskydd kan köpas via Pingvin (PRC butiken) samt hos de flesta sportbutiker i landet. Tandskydd av denna typ behöver inför första användandet kokas mjuka enligt medföljande instruktioner och sedan tillpassas barnets tänder. Tänk på att tandskydd kan behöva bytas varje år, allteftersom barnet växer. För mer välsittande och mer stötabsorberande tandskydd rekommenderar vi att ni vänder er till er tandläkare.

Dobbskor (valfritt)
Man kan träna i gymnastikskor, men för utomhusträning och framför allt match rekommenderar vi dobbskor. Viktigt att notera är att traditionella skruvdobbar inte är tillåtna i rugby p.g.a. av deras skarpa kanter. Istället måste speciella rugbygodkända dobbar med rundade kanter användas. Dessa kan däremot köpas till ”vanliga” fotbollsskor, även om de mer förstärkta rugbyskorna brukar föredras för längre hållbarhet och för att vissa modeller kommer med fler antal dobbar (8-10). Helgjutna/fasta dobbskor och dobbar med blades/kanter är också tillåtna (och är det enda tillåtna för ungdomsspelare som inte får ha skruvdobbar). Som sista kontrollinstans kontrollerar domaren inför varje match hur varje spelares dobbar ser ut och kan vägra en spelare att spela om han anser utrustningen för farlig.
Godkända rugbydobbar säljs vanligtvis i PRC Butiken.

Rugbyshorts, strumpor och rugbytröja (valfritt)
Dessa grövre slitstarka plagg används självklart vid match, men rekommenderas även vid träning för att slippa lappa sina kläder hela tiden. Shorts, strumpor och tröjor tillhandahålls ibland av klubben till matcher. I vissa fall endast tröjan (seniorer). Svarta klubbshorts och träningströjor brukar finnas till försäljning i PRC Butiken.

Klunghjälm (valfritt för alla 15+ år)
Klunghjälmen skyddar något mot stötar och skyddar framför allt öronen (förhindrar s.k. blomkolsöron). Alla klunghjälmar måste vara mjuka och vara godkända av IRB.

Axel- bröst- överarmsskydd (valfritt för alla 15+ år)
Precis som klunghjälmar måste dessa skydd vara mjuka och godkända av IRB.

Knäskydd (valfritt för alla 15+ år)
Knäskydd används endast av spelare med instabila och/eller skadade knä och får inte innehålla några hårda delar, metallförstärkningar etc.

Benskydd (valfritt för alla 15+ år)
Traditionella hårda benskydd som används i fotboll är inte godkända i rugby på grund av skaderisken för andra spelare.
Föräldrainformation

Hjälp mitt barn tänker börja spela rugby! Vad ska man tänka på?
Till att börja med kan du luta dig tillbaka och njuta av sporten och ditt barns spelglädje. Rugby har något för alla, vare sig man är spelare, tränare, åskådare eller förälder. Liksom alla sporter är Pingvin Rugby Club väl organiserad vad avser utbildning rörande pedagogisk träning av barn, skadeförebyggande åtgärder, skadehantering, anti-mobbing, anti-doping m.m. Alla spelare som tränare eller spelar för Pingvin är försäkrade hos Folksam och licensierade via Svenska Rugbyförbundet. Dessutom har Pingvin en väl utarbetad Ungdomspolicy vars målsättning är att främja rugbyglädjen och ge alla spelare lika möjligheter att utöva sporten de älskar. Ungdomar – allmänt »


Är det farligt att låta mitt barn spela rugby ?
Nej, Rugby är relativt lite skadedrabbat även om det är en fysisk sport. Man får bara tackla bollbäraren och eftersom vi inte har några hårda
skydd så blir tacklingen bara kropp mot kropp utan risk för att ett hårt skydd kan träffa en oskyddad del.


Precis som alla andra ideella sporter kräver rugbyn en viss föräldrasamverkan, men det brukar uppskattas stort bland föräldrar, då det ger inblick i en familjelik och annorlunda sport med många gamla traditioner. Om ni ändå stannar och tittar på träningen är ni mer än välkomna att hjälpa till på träningen – om inte annt för att hålla er varma. Kontakta era barns tränare för mer information.


Alla barn får givetvis provträna rugby några gånger (4 ggr) innan medlemsavgift behöver betalas.


Det finns aktuella uppgifter om varje lags träningstider, tränare, träningsplats under varje lags sida på hemsidan. Dessutom finns det mer generell information om ungdomssektionens aktiviteter under året, Pingvins Ungdomspolicy m.m. på sidan 


Vad gör jag om jag har fler frågor ?
Kontakta tränaren (se under respektive lag) eller skicka ett mail till info@pingvin.nu så försöker vi svara så fort som möjligt.

Kostinformation
Det finns givetvis tusentals råd och rön kring vad man skall äta som idrottare. Men en som har sett det mesta är Pingvins egen träningsexpert och sedan länge hängivna damlagsspelare Lisa Kaptein-Kvist. Förutom två SM guld och landslagskamper under bältet, har Lisa flera års erfarenhet som personlig tränare. Lisa blev vald till årets personliga tränare 2010 och har föreläst vid några tillfällen för pingvinspelare om kost och träningsförberedelse. Hennes senaste mycket lärorika presentation ”På Rätt Väg” finner ni här: PRC-kost-prestation-ungdom.pdf ».
Regler
Håll dig uppdaterad kring de senaste regeländringarna eller regeltolkningarna;
På IRBs officiella hemsida: http://laws.worldrugby.org/
På Svenska Rugbyförbundets officiella hemsida: http://www.rugby.se/tavling/tavlingsregler/
Tränartips och utbildning
IRB genom Svenska Rugbyförbundet erbjuder en stor mängd utbildningar för tränare – både i Sverige och utomlands. Kontakta lagansvariga eller styrelsen om du är intresserad av dessa utbildningar.

På IRBs hemsida finns dessutom en stor mängd övningar och träningstips för tränare och spelare i alla åldrar. Det enda som krävs är att man skapar sig ett IRB Passport för inloggning.
IRB Education & Training - http://www.irbcoaching.com/

Ett antal andra sidor erbjuder också rugbyövningar och utbildning, såsom:
Better Rugby Coaching - https://www.rugbycoachweekly.net/