Först vill vi säga att vi har haft och har ett väldigt bra samarbete med Fritidsförvaltningen som hela tiden försöker lösa problem och hitta lösningar på allt, utan deras hjälp i dessa turerna så hade vi varit helt på botten.
Bakgrund
Juni 2008:
Dagon köper Köpingeskolan och den omgivande marken för att i samråd med Trelleborgs kommun göra en ny detaljplan för området. I samband med den affären upptäcks det att Pingvins klubbstuga inte finns med i någon situationsplan hos kommunen. Det enda som hittas är ett gammalt tillfälligt bygglov på klubbstugan som gått ut för länge sedan.
2010:
Köpet går tillbaka då Trelleborgs kommun och Dagon inte kommit överens om ny detaljplan. I samband med detta börjar kommunen planera för hur området skall användas framöver.
2014:
Köpingeskolan rivs. I samband med detta försöker Pingvin få gehör för behovet av fler ungdomsplaner på ytan då de befintliga är alldeles för små. Ett medborgarförslag för att anlägga en U14-plan på området går igenom men verkställs aldrig.
Trelleborgs kommun och Pingvin påbörjar ett gemensamt arbete för att förbättra Pingvins möjligheter gällande bland annat både mått på planer (senior och ungdom) och omklädningsrum.
2015:
Pingvin är sedan många år en av landets ledande rugbyklubbar, och får därför en förfrågan om att ordna landskamp på Pilevallen via Svenska Rugbyförbundet. Pingvin tackar ja men det hela faller på att planen på Pilevallen inte möter Rugby Europés regelverk storleksmässigt. Planen fattas 14m på längden och 10m på bredden för att vara tillåten för landskampsspel.
Pingvin undersöker möjligheten att bygga omklädningsrum bakom en av de små ungdomsplanerna. Detta går dock inte igenom då Trelleborgs kommun inte beviljar nyttjanderätt och inte vill besluta om bygglov på Pilevallsområdet. Samtidigt pågår också en utredning om breddning och förlängning av huvudplanen och om att anlägga en ny ungdomsplan där Köpingeskolan stått. Arbetet med fritidsförvaltningen är väldigt positivt. Att utöka området kring Pilevallen stöter på patrull då det är minst 3 olika markägare. Det är streckprickad mark på 3 sidor om planen och den fjärde sidan behöver skolan för sin utbyggnad.
2016:
Det står klart att det är omöjligt att utveckla Pilevallsområdet då det inte finns tillgång till mer mark, varken nyttjanderätt eller bygglov på marken, och då Trelleborgs kommun planerar på lång sikt annan verksamhet på området.
Tillsammans med fritidsförvaltningen påbörjas då detta konstaterats ett arbete med att försöka hitta ett nytt område där rugbyn på sikt kan växa. Då Pingvin under många framgångsrika år satt Trelleborg på Sveriges rugbykarta pratar Fritidsförvaltningen också om att de vill försöka skapa vad de kallar Trelleborg Rugby Center, med ambitionen att bli ett nav i Svensk rugby. Trelleborgs kommun vill att Pingvin skall kunna ordna landskamper i Trelleborg då detta skulle bidra positivt till både klubben och kommunen.
De område som tillsammans med Trelleborgs kommun undersöks då är:
- Delar av Vångavallens mindre planer
- Gräsytan söder om Söderslättshallen
- Ytor kring nya Vattentornet
- Snarringe gamla IP
- Skegrie
Inget av dessa alternativ visar sig lämpliga, antingen är ytorna inte tillräckliga eller så finns andra hinder (t ex stora installationskulvertar). Även ett konkret förslag med en privat markägare dyker upp i närheten av Maglarp, men inte heller detta skulle ge tillräckligt med ytor.
Under 2016/2017 står det också klart att en ny detaljplan för Köpingeområdet håller på att tas fram och då planeras andra aktiviteter in på Pilevallsområdet. Där finns inte längre plats för rugby. Fritidsförvaltningen får i uppdrag av kommunledningen att hitta en ny plats för Pingvin.
2017:
Trelleborgs kommun presenterar en tidig skiss gällande detaljplan med förslag på ett område ovanför Ymorvallen, som skulle kunna bli Pingvins nya hemvist.
2018:
Pingvin planerar för en framtida flytt och en framtida strategi med Barn och ungdomsrugby som fokus. Trelleborgs kommun lovar att det nya området skall stå klart innan Pingvin lämnar det gamla.
2019/2020:
Pingvin anställer en ungdomsansvarig med huvudfokus på att få ungdomsrugbyn att växa. Detta görs med projektpengar från allmänna arvsfonden. Pingvin ser möjligheten att bli en större förening på det nya området, och då också kunna bära kostnaderna själva efter projektets slut. Under 2020 förs diskussioner med kommunen kring nya arenans utformning och våra behov.
2020/2021:
Trelleborgs kommun meddelar att Engelska skolan skall byggas och att de har blivit lovade tillträde till vår plan redan sommaren 2021, trots att Pingvin då, rakt emot vad som tidigare utlovats, inte har något nytt område att flytta till. Pingvin blir helt enkelt bortkörda från Pilevallen i Maj 2021.
Under denna tiden lär det ha funnits röster inom kommunen som förordade att Pingvin skulle spela på planer i Malmö eller andra kommuner till dess området vid Ymorvallen står klart. Tack vare fritidsförvaltningens och vissa politikers engagemang räddades rugbyn kvar i Trelleborg. Samtidigt splittras hela föreningen då seniorer skall träna och tävla i Gylle och barn/ungdomar vid Söderslättshallen.
2022:
Pingvins herrar vinner Allsvenskan och tar hem guldet till Trelleborg, för första gången på 19 år.
Damerna bärgar även de guldet i damallsvenskan tillsammans med Skånelaget, där 14 spelare av 23 kommer från Pingvin. Pingvin är nu officiellt Sveriges bästa rugbyklubb, trots utmaningarna hemlösheten innebär.
Årsskiftet 2022/2023:
Vi konstaterar upphetsat att en etablering på området påbörjas med staket. Det visar sig dock snart att det inte finns varken bygglov eller startbesked. Etableringen avbryts och ärendet skjuts än en gång på framtiden.
Det hade naturligtvis varit önskvärt med en hantering av bygglovshandlingar parallellt med förfrågningsunderlag, för en snabb start när upphandling väl är genomförd. Arbetet är fortfarande inte igång och snart är det bara tre månader innan det senaste beskedet om när det skulle stått klart. Det kommer m a o att bli ytterligare försening och de nya planerna kommer troligen inte vara klara förrän även denna säsongen är över. Sannolikt kan Pingvin då kanske spela den första matchen på den nya arenan först i Maj 2024. Då har Pingvin varit ifrån Pilevallen sedan Maj 2021. Det blir tre år utan hemvist. Skulle det ske mirakel och planen är klar till höstens matcher är det ändå över 2,5 säsonger sedan Pingvin lämnade Pilevallen.
Första löftet var att den nya arenan skulle vara klar innan vi flyttade. Andra löftet var att Pingvin skulle spela ett halvår i Gylle. En bit in i 2021 blev det tydligt att det skulle dra ut mer på tiden då detaljplaner mm tog sin tid eftersom de inte var gjorda innan. I samband med detta insåg också Trelleborgs kommun att Ymorvallen inte var med i detaljplanerna, vilket medförde att hela områdets behövde revideras. Och då var det tredje löftet att det var ytterligare ett halvår bort.
2022 såg vi med tillförsikt att nu skall vi äntligen få se starten av arenan men då upphandlingsarbetet inte startade då man senare gjorde om upphandlingen till att handla om en klimatsmart plan med biokol och fjärrvärme så drog upphandlingen ut på tiden. Det stod då också klart att det inte blir ett nytt område i fullskala utan det delas in i två etapper: Etapp 1 med huvudplan, läktare och omklädningsrum(halva) samt halva parkeringsytan. Etapp två skall byggas senare med ungdomsplan samt en B-plan och en större parkering. Den nya klimatsmarta planen lät väldigt bra för oss men då Trelleborgs kommun inte hade förankrat det med det enda företaget som kunde göra denna variant fick man avbryta upphandlingen och göra en ny. Ytterligare ett halvår försvann för Pingvin. Löfte fyra var ytterligare ett halvår dvs till sommaren 2023 skall det stå klart. Även detta är nu utom räckhåll, och vi kan förvänta oss ytterligare förseningar.
Pingvins styrka genom alla år har varit sammanhållningen och gemenskapen. De äldre spelarna tar hand om de yngre. I samband med träningar och matcher har spelare, föräldrar och andra engagerade samlats kring klubbstugan och grillen. Man har kollat på varandras träningar, man har hjälpts åt. Detta förstörs från grunden då hela föreningen splittras.
Klubben har, framgångarna till trots, fått allt svårare att både rekrytera och behålla spelare i barn- och ungdomslagen. Att hålla rugbyträning på en liten gräsplan omgiven av fotbollsspelande barn, utan möjlighet för föräldrar och kompisar att samlas naturligt, gör det svårt att sprida den känsla av gemenskap som blivit Pingvins signum under de 60 år klubben funnits.
Publiken på hemmamatcherna är betydligt mindre än under Pilevallen-tiden. Vi har försökt locka publiken ut till Gylle med pausunderhållning, gratis dubbeldäckarbuss från centralen, sponsorbiljetter och fribiljetter till Gylle-borna, men effekterna är ändå betydligt lägre publiktal och därmed också lägre intäkter både av inträde och av försäljning (grill, kiosk, bar och shop). Med minskad gemenskap följer färre medlemmar och därmed också lägre medlemsintäkter. Pingvin har i många år haft en stabil ekonomi och ett stabilt medlemsantal. Vi har lockat spelare i alla åldrar. Nu kämpar vi för klubbens överlevnad. För första gången på väldigt många år sliter vi med ett hål i budgeten, som nästan helt är kopplad till effekterna av vår hemlöshet.