SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Pingvin Rugby Club

Doping
Doping är alla sporters mörka baksida och fula ansikte utåt. Pingvin Rugby Club har NOLLTOLERANS mot doping och jobbar hårt för att informera spelare, tränare och övriga medlemmar om vad som gäller och vilka konsekvenserna blir för individen, laget och klubben vid doping. Lika viktigt är det att informera om varför man INTE SKA eller INTE BEHÖVER dopa sig.
 
Under åren har Pingvin samarbetat med både kostrådgivare, personliga tränare och Svensk Antidoping för att sprida kunskaperna till alla medlemmar. Ett ytterligare steg som Pingvin i år tagit är att ”VACCINERA” KLUBBEN MOT DOPING – ett upplysningsförfarande och skapande av rutiner och handlingsplaner för medlemmar och styrelse i samarbete med Svensk Antidoping.
 
Sidan http://www.rf.se/Antidoping/ innehåller information för spelare och tränare så att vi lättare – tillsammans – kan upplysa om doping och utrota detta osportsliga agerande.
 
Pingvins antidopingansvariga kan ni kontakta på antidoping@pingvin.nu
Regler och Föreskrifter
Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente, samt WADA:s (World Anti-Doping Agency - www.wada-ama.org) internationella standarder. Dessa grundar sig i WADA:s världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns på RF:s hemsida.
 
Tar du dopingklassade läkemedel?
Det är viktigt att kolla upp om ditt läkemedel är dopingklassat. Det gör du enklast genom att söka efter det i Röd-Gröna listan som är ett bra hjälpmedel som RF har tagit fram och som grundar sig på WADA:s lista över dopingklassade substanser. Listorna hittar ni på RF:s hemsida - www.wada-ama.org.
 
Behöver du söka dispens?
Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. Ta reda på vad som gäller för just dig på RF:s hemsida - www.rf.se.
 
Dopingkontroll

Alla som utövar idrott och är medlem i en förening ansluten till Riksidrottsförbundet är skyldiga att ställa upp på dopingkontroll. Pingvin är en förening ansluten som är till Riksidrottsförbundet.  Dopingkontrollerna kan ske var och när som helst utan förvarning.

Det är viktigt att idrottsutövaren känner sig trygg och vet att kontrollen genomförs på rätt sätt. Även ledare och övrig stödpersonal har ett ansvar att se till att dopingkontrollen kan genomföras. Antidoping Sverige har tagit fram en folder och en film som beskriver idrottsutövarens rättigheter och skyldigheter i samband med en dopingkontroll.  - www.antidoping.se

 
Kosttillskott
RF avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser trots att det inte står på innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, tar du alltid kosttillskott på egen risk. Läs mer om RF:s rekommendationer för kosttillskott och se RF:s korta filmer inom samma ämne på RF:s hemsida - www.antidoping.se.
Nyttiga dokument

Pingvins Antidopingplan  – Hur tänker Pingvin agera proaktivt och aktivt – och vilka verktyg har vi?

Antidopingfakta - Vad gäller, för vem, vad innebär tester, dispenser m.m?
Tänk efter före - För dig som vill undvika doping
Idrottens Antidopingreglemente - Riksidrottsförbundets reglemente rörande doping gällande från 2015.
Dopningslagen - Vad säger lagen?
E-utbildningen Ren vinnare

Var och en inom idrotten har ett eget ansvar att både känna till och följa gällande dopingregler. Genom att göra Ren vinnare tar man sitt ansvar och lär sig vad som gäller. Rekommenderad ålder för att göra utbildningen är från 15 år.

E-utbildningen Ren vinnare riktar sig särskilt till idrottsutövare, men också till stödpersonal.

 

Klicka på denna länken: www.antidoping.se/utbildning-fakta


Testet ger en hel del insikt om vad som FAKTISKT räknas som doping och vilka regler som gäller.