SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Pingvin Rugby Club

Historia
I början av 60-talet fanns det ingen rugbyklubb i Trelleborg utan de unga män som ville spela rugby fick snällt åka till Malmö.
Efter ett tag tröttnade man på det och 1962 bildades Pingvin Rugby Club av några rugbyentusiaster där den mest aktiva var Wolfgang Österling, som också blev klubbens första ordförande.
Eftersom rugbyklubbar runt om i världen oftast förknippas med något djurnamn ville såklart inte Trelleborgspågarna vara sämre.
Namnet Pingvin kom till av två anledningar, dels pga att Wolfgang hade kontakt med ett engelskt känt representationslag som kallades The Penguins och dels pga att det på den tiden fanns ett par levande Pingviner i Trelleborgs Stadspark.
Vad kunde då passa bättre än just ”Pingvin Rugby Club”?

1963 var första året Pingvin spelade i ”SM-serien” där följande lag ingick : PRC, MRC, Attila, GRK, Trojan och Älvsjö.
Framgångarna har varit blandade under åren, med både uppgång och fall från den högsta divisionen. Men sedan 80-talet har Pingvins herrar, damer och ungdomar haft en trygg plats bland Sveriges bästa klubbar tack vare en bra organisation, stort hjärta och stark lokal förankring i Trelleborg. Pingvins herrar och damer var som starkast under 90-talet och Pingvin har under sina 50 aktiva år säkrat 11 herr SM guld, 2 dam SM guld och mer än 20 ungdoms SM guld.

Pingvins första hemmaarena var under 60-talet Järavallen, en öppen plan 30 meter från havet och med ständig blåst. Här tränade och spelade man dock i ur och skur under många år. Inte sällan fick bollen hämtas ute i havet.
1970 införskaffades Pingvins första egna klubblokal på Algatan, mitt i stan, och den användes så klart både för att planera matchtaktik, fika eller fira tredje halvlek.
I början av 80-talet flyttade man klubblokalen till en källarlokal på Valldammsgatan, som renoverades och målades i Pingvins svart och vita färger av medlemmarna. Ny hemmaarena var då sen några år tillbaka Pilevallen i Östra Trelleborg där Pingvin har huserat sedan dess.

Herrarna fick 1983 sällskap av sitt första damlag som startade med lite träning i Östervångsparken innan vårsäsongen på Pilevallen satte igång.
Egen klubbstuga byggdes så småningom i början av 90-talet av ett flertal medlemmar som slet och kämpade för att få den klar, alldeles intill planen på Pilevallen.
En efterlängtad läktare byggdes sedan av kommunen och Pingvin Rugby Club döpte den till ”Wolfgang Österling’s stand”.

2011 renoverades klubblokalen på Pilevallen och fick lite modernare underhållningsmöjligheter.

2012 firade Pingvin 50 års jubileum med aktiviteter såsom Old Boys Dinners, familjegrillning, jubileumsmatcher (mot bl.a. Penguins) och stor jubileumsfest.
Mer historiska detaljer, roliga minnen och pinsamheter och massor med arkivbilder återfinns i Pingvins jubileumsbok ”De 50 första åren” som utgavs under jubileumsåret.

Välkommen upp och ta del av Pingvins historia som skrivs just nu på Pilevallen!